PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Ahmed Zimić

Go down 
AutorPoruka
sulejmanBroj postova : 81
Registration date : 2008-07-27

KomentarNaslov komentara: Ahmed Zimić   Tue Aug 12, 2008 1:38 pm

Ahmed Zimić

Penzionerski život


Ahmed je u sedamdesetosmoj godini života. Vratio se Purtiće 2000. godine. Penzioner je. Živi sa suprugom Vasvijom u kući, koju su napravile humanitarne organizacije. Radi lakše poslove, a najviše se posvetio uređenju dvorišta i gajenju cvijeća.

U nastavku pogledajte video zapis i fotografije.Ahmed je dobar i zahvalan sagovornik. Dok smo gledali neobično visoke šljive, govorio mi je:
-Ovo su šljive moje generacije. Sadili smo ih u ranoj mladosti, kada smo uređivali i stvarali svoj život. Dosta radosti smo od njih doživjeli. Radovali smo se njihovom rastu. Radovali smo se njihovom beharanju. Posebno zadovoljstvo i radost je bilo trešenje i branje šljiva. Vrijeme sušenja šljiva u pušnicama je osobita radost i uživanje. Koliko su me puta šljive, tokom zime u kompotu ili kako smo to zvali voću, obradovole. Koliko sam samo puta zahladio sa merakom. Malo je zastao, a onda je tiho, sjetno, sa osmjehom koji pokazuje da se mora pomiriti, dodao:
- Moja generacija i ove šljive su dale svoje. Sada je na mladima da sade sebi šljivike, da uređuju svoju svoju budućnost i svoj život.
Obilazili smo polahko uz razgovor selo. Pokazao mi je sijeno koje je već pripremio za zimu. Pričao je tiho, sporo, razborito. Želio je da ga razumijem:
-Platio sam da se ovo uradi. Nisam sposoban ni kositi, niti kupiti.
Opet je zastao, malo se zamislio, čini mi se rastužio i nastavio svoje kazivanje:
- Doskora nisam držao kravu. Žena je obljela, slaba joj kičma, pa ne može raditi gotovo ništa. Krnjav mi, nekako, izgledao život bez krave. Nabavio sam kravu, sam sve namirujem oko krave, muzem je.


[

Dok smo prilazili kući, započeo je Ahmed veseliji razgovor. Govorio mi je o ružama koje mu pružaju posebno zadovoljstvo.Dok je govorio o ružama, detaljno mi je objašnjavao kako ih podrezuje, zaliva, priprema za zimu...Pridružila nam se i Ahmedova supruga Vasvija. Ćutala je dok je Ahmed govorio o cvijeću. Ponekad je dopunjavala Ahmedovu priču, malo je pojašnjavala neke stvari koje su ispuštene.Voli i Vasvija cvijeće. Nekada ga je ona uzgaja. Sada to ne može raditi. Pričala mi je o bolesti sa kojom se bori. Nije propustila da naglasi veliku Ahmedovu pomoć i razumijevanje.Priča o cvijeću se nastvlja. Nisu u Ahmedovoj avliji samo ruže. Ima drugog lijepog cvijeća.Pri kraju razgovora, Ahmed se glasno nasmijao i dodao:
-Sve u svoje vrijeme, moj Sulejmane! Nekad nisam baš obraćao pažnju na cvijeće. Nisam vidio njegovu ljepotu. Eto, dođe vrijeme da se uživa i u ovoj Božijoj ljepoti i Božijem davanju. I to istinski. Nekada ne bih ni pomislio da ću ja musti kravu. A radim to, Boga mi, sa zadovoljtvom.

Odlazeći od Ahmeda, dugo sam razmišljao o smislu života od mladosti do pozne starosti. Razmišljao sam, ustvari, o ljepoti života. Bio sam raposložen, sretan. Uvjerio sam se da život može biti uvijek lijep.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Ahmed Zimić
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: POCETNA STRANICA :: ARHIVA-
Idi na: