PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Karadzic negirao cijelu optuznicu haga

Go down 
AutorPoruka
DJ ZepaBroj postova : 28
Registration date : 2008-07-26

KomentarNaslov komentara: Karadzic negirao cijelu optuznicu haga   Fri Aug 29, 2008 9:41 pm

Karadžić negirao cjelokupnu optužnicu Haškog tribunala
Zločinac kazao da je haški tribunal sud NATO pakta. Nastavak "scenskog spektakla" započetog u trenutku njegovog hapšenja
29.08.2008. 14:45
Karadžić je potvrdio da se odrekao prava na branioca i da je odlučio da sam sebe zastupa.

Karadžić je osporio nadležnost Haškog tribunala, rekavši da je riječ o sudu koji se predstavlja kao organ međunarodne pravde, dok se u stvari, kako je ocjenio, radi o sudu NATO pakta.

Na pitanje sudije Jana Bonomija kako se izjašnjava po svakoj tački otpužnice, Karadžić je rekao da ga prije toga zanima šta je sa njegovim podnescima u kojima je izrazio sumnju da je ovaj proces uopšte moguć i u kojima je rekao da je Haški tribunal u stvari sud NATO pakta.

"To su stvari koje me ozbiljno sprečavaju da se izjasnim. Ja sam prestao da se pretvaram, red je da svi prestanemo da se pretvaramo", rekao je krvnik, bivši predsjednik i utemeljitelj RS.

Karadžić je odbio da mu bude pročitana optužnica, objasnivši da nema interesa da sluša optužnicu prije nego što ona bude izmjenjena, kao što je najavljeno, a da će do tada biti formiran i njegov pravni tim sa kojim će razmotriti izmjenjenu verziju.

Pošto je Karadžić odbio da se izjasni o krivici, predpretresni sudija je po pravilima Tribunala to ocjenio kao da se Karadžić izjasnio da nije kriv, pa je u zapisniku i unijeto da je optuženi negirao sva krivična djela za koja je optužen.

Sudija Haškog tribunala Iain Bonomy je za 17. septembar (srijeda) zakazao statusnu konferenciju na kojoj će biti razmatrana pitanja koja su pokrenuli Tužilaštvo i optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić.

"Na toj raspravi ćete imati priliku govorititi o bilo kom pitanju koje još ne bude riješeno pismenom odlukom pretpretresnog vijeća", rekao je pretpretresni sudija Bonomi obraćajući se optuženom.

Karadžić se pred ICTY brani sam, jer se odrekao pomoći advokata.

Politički analitičar iz Banjaluke Tanja Topić kazala je da nije iznenađena današnjim neizjašnjavanjem Radovana Karadžića o krivici pred Haškim tribunalom.

"Njegovo ponašanje i neka vrsta paranoje, koju pokušava pokazati govoreći da postoji neke vrste zavjere da mu prijeti ubistvo i slično, zapravio pokazuje način na koji je on odlučio da se brani i na koju kartu da igra, pri čemu izbjegava da se izjasni o suštinskim stvarima, stvarima kojima se tereti. To je u ovom trenutku neka vrsta dominacije forme nad suštinom", kazala je Topić.

Dodala je da je očigledno da je Karadžić odlučio da nastavi sa "scenskim spektaklom" koji je počeo u trenutku njegovog hapšenja.

Prema njenim riječima, teatralno ponašanje Karadžića očigledno će se nastaviti i kroz ovaj sudski proces.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Karadzic negirao cijelu optuznicu haga
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: Vijesti iz BiH-
Idi na: