PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Poziv BH institucijama za podršku

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
AutorPoruka
DaniraBroj postova : 45
Registration date : 2008-06-07

KomentarNaslov komentara: Poziv BH institucijama za podršku   Wed Jun 18, 2008 5:26 pm

Članovi Upravnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH) pozvali su danas predstavnike nadležnih bh. institucija da podrže njihov rad radi stvaranja pretpostavki za efikasno rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba.

Čelnici INO-a su danas na pres-konferenciji u Sarajevu upozorili na brojne probleme, "pa i opstrukcije" s kojima su suočeni od početka ove godine, odnosno momenta otkada funkcioniraju u punom kapacitetu, a što ih dovodi u situaciju da se više bave sami sobom, umjesto da sve rapoložive potencijale stave u funkciju misije radi koje je ova institucija uspostavljena.

O različitim aspektima dosadašnjih aktivnosti govorili su predsjedavajući UO INO-a BiH Dušan Šehovac, članica UO Jasminka Džumhur, predsjedavajući Kolegija direktora Milan Bogdanić, šef Sektora za ekshumacije i identifikacije Aleksandar Radeta i predsjedavajući i članica Savjetodavnog odbora INO-a Ahmet Granić i Smiljka Mitrović.

Ukazali su na značaj koji proces traženja nestalih osoba ima za njihove porodice, ali i za ukupne prilike u Bosni i Hercegovini, uključujući utvrđivanje istine o tome što se dešavalo u BiH i proces jačanja povjerenja.

Čelnici INO-a usprotivili su se pokušajima politiziranja i manipuliranja brojevima ekshumiranih posmrtnih ostataka nestalih te dovođenju tog pitanja u kontekst nacionalne pripadnosti, podsjećajući na imperativ djelovanja u interesu porodica nestalih, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

Prema prezentiranim pokazateljima, u prvih pet mjeseci ove godine ekshumirani su posmrtni ostaci 111 osoba što je nešto manji broj u odnosu na prosjek iz proteklih godina.

U istom periodu izvršeno je 26 reekshumacija te identificirano 315 nestalih osoba, a u pripremi za identifikaciju je još oko 600 osoba za koje su stigli DNK-a izvještaji.

Međunarodna komisija za nestale (ICMP) je ove godine dostavila 2.309 izvještaja za 923 nestale osobe, a izvršene su i 1.373 reasocijacije koje se odnose na tijela koja se nalaze u više grobnica ili u više vreća u kojima se nalaze posmrtni ostaci iz jedne (iste) grobnice.

Istovremeno, iz regionalnih ureda INO-a s područja FBiH dostavljeno je 2.226, a s područja RS-a 30 uzoraka za DNK analizu.

Kako je rečeno, nešto manji broj ekshumacija izvršenih u ovoj godini uvjetovan je i problemom u vezi s nadležnošću tužiteljstava (ranije su to bila kantonalna i okružna, a nakon uspostave INO-a nadležnost u tom pogledu pripada Tužiteljstvu BiH).

Čelnici INO-a smatraju da je neophodno intenzivirati saradnju s bh. pravosudnim i policijskim organima i agencijama te održati dobar nivo saradnje s međunarodnim institucijama (u prvom redu ICMP-om i MKCK-om), kao i s udruženjima porodica nestalih i svim subjektima koji mogu pomoći na planu pružanja podataka.

INOBiH će se, kako je istaknuto, fokusirati na uspostavu centralne evidencije s imenima svih nestalih osoba (traga se za još oko 13.000 nestalih osoba u BiH), a što je isključiva nadležnost ove institucije.

Centralna evidencija bit će podvrgnuta strogom procesu verifikacije koji će osigurati njenu tačnost. Ona će omogućiti tačne informacije o broju nestalih, te garantirati da sve porodice nestalih osoba imaju jednako pravo na istinu o sudbini svojih članova.

U tom pogledu značajan je nedavno potpisani Sporazum o preuzimanju baze ante-mortem podataka od MKCK-a koja sadrži podatke o 16.000 osoba, te električni sistem za upravljanje podacima (GLODIS) koji je INO-u ustupio ICMP.

Budžet INO-a za tekuću godinu je 6,5 miliona KM, od čega će 1,8 miliona KM biti usmjereno na identifikacije i ukop posmrtnih ostataka nestalih osoba, 1,5 miliona KM za nadležno tužiteljstvo, a na ime izvršenih ekshumacija i obdukcija, a ostatkom će se pokriti troškovi INO-a i područnih ureda.

INOBiH uspostavljen je na temelju Zakona o nestalim osobama BiH koji je stupio na snagu krajem 2004., a njegovi suosnivači su Vijeće ministara BiH i ICMP.

INOBiH je inauguriran 30. augusta 2005. kao tijelo na državnom nivou i preuzeo je odgovornosti, uposlenike i budžete od entitetskih tijela prethodno zaduženih za traženje nestalih osoba.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Poziv BH institucijama za podršku
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: Vijesti iz BiH-
Idi na: