PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 SURA 1 El-FATIHA * OTVARANJE

Go down 
AutorPoruka
DaniraBroj postova : 45
Registration date : 2008-06-07

KomentarNaslov komentara: SURA 1 El-FATIHA * OTVARANJE   Wed Jun 18, 2008 6:37 pm

U ime Allaha, Milostivog, Milosrdnog!

1. Hvala Allahu, Gospodaru1:1a svjetova,1:1b
2. Milostivom, Milosrdnom,1:2
3. Vladaru Dana sudnjeg!1:3
4. Tebe obožavamo i od Tebe pomoć tražimo.
5. Uputi nas na put pravi,
6. Put onih kojima si blagodat darovao,1:6
7. Ne onih na kojima je srdžba, niti zalutalih.1:7

F U S N O T E

Sura El-Fatiha se naziva “Fatihatul-Kitab” (Otvaranje Knjige) i “Ummul-Kur’an” (Majka Kur’ana). To je sura koja je neizostavna i koja čini bitni dio javnog i privatnog klanjanja pripadnika Islama. Bez ove sure nema zajedničkog salata, i nijedan dobar posao se ne uradi i ne privede kraju, a da se ona ne prouči. Ajeti ove sure se vrlo često ponavljaju, pa se zbog toga ona naziva i “Seb’an minel-mesani” (sedam ponavljajućih). “I doista, dali smo ti sedam (ajeta) ponavljajućih i Kur’an veličanstveni.” (Kur’an, 15:87)
Allahov Poslanik a.s. je rekao: “Ko ne prouči suru El-Fatiha pri svom klanjanju, njegovo klanjanje biće nevažeće.” (Sahih El-Buhari).
1:1a Rabb (Gospodar): Nema odgovarajućeg ekvivalenta za Rabb u bosanskom jeziku. Riječ znači Jedan i Jedini Gospodar univerzuma, njegov Tvorac, Vlasnik, Održavalac, Upravitelj, itd. Rabb je takođe jedno od Allahovih imena.
1:1b Alem (svijet) je zbirna imenica koja obuhvata sva Božija stvorenja. Ova riječ se općenito ne koristi u obliku množine. Međutim, u ovom ajetu ’alemin’ označava sve vrste genera i species, kao svijeta ljudi, svijeta životinja, meleka, džinna, itd.
1:2 Er-Rahman i Er-Rahim (Milostivi, Milosrdni) su hiperbolični intenzivni oblici. Hiperbolizam u Er-Rahman je veći nego u Er-Rahim, a obe riječi se odnose na različite aspekte atributa Allahove milosti. Najmilostiviji i Najmilosrdniji su također ispravni prijevodi.
1:3 Dan sudnji (Dan obračuna) je dan u kojem će se zbiti veliki i važni događaji.Taj strašni dan se nikada ranije nije dogodio i neće se dogoditi poslije.
Apsolutna vlast Boga nad svim stvorenjima bit će očita. Bog jedini bit će svemoćni vladar i autoritet na taj dan, a sve posredne demonstracije sile bit će ugašene.
1:6 Tj. put poslanika, siddika (onih sljedbenika Poslanika koji su bili prvi u vjerovanju, kao Ebu Bekr Es-Sidik), šehida i pravednih. Allah dž.š. kaže: “A ko posluša Allaha i Poslanika (Muhammeda a.s.), takvi će biti u društvu onih kojima je Allah dao svoju milost, od poslanika, siddika, šehida i pravednih. A kako su oni divni drugovi.” (Kur’an, 4:69).
1:7 Srdžba je na onima koji su svjesno kršili Allahove zakone (npr. jevreji, koji ne samo da nisu poricali Isaa a.s. nego su pokušali i da ga ubiju na križu), a zalutali su oni koji su s pravog puta skrenuli zbog svoje nepromišljenosti ili nehaja (npr. kršćani, koji su pretjerali sa Isa a.s. i uzdigli ga sebi na nivo božanstva).
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
SURA 1 El-FATIHA * OTVARANJE
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: Sve o Islamu-
Idi na: