PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Porodična stabla našeg kraja

Go down 
AutorPoruka
sulejmanBroj postova : 81
Registration date : 2008-07-27

KomentarNaslov komentara: Porodična stabla našeg kraja   Sat Jun 13, 2009 3:20 pm


Naš kraj, koji se često naziva Žepski kraj i obuhvata bošnjačka-muslimanska sela od Rijeka do rijeke Drine, pretrpio je u svojoj historiji mnoga stradanja. Najveće stradanje je bilo u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine. Tada su popaljena i uništena sva sela, mnogi stanovnici su poginuli, a preživjeli su prognani. Prvi put u historiji ovog kraja je svo stanovništvo je protjerano.


Ovo stradnje će imati nesagledive posljedice za ovaj kraj. Posebna opasnost je zaboravljanje. Toga su svjesni mnogi. Da bi se sačuvala istina o ljudima ovog kraja o njihovoj kulturi, načinu života, stradanju, porijeklu, povezanosti, raseljenosti, povratku i drugim problemima koji prate ovakav egzodus, počele su se pisati knjige i drugi dokumenti. Do sada su napisane knjige:


Muhidin Mustafa Kurtić: ŽEPA – RATNI DNEVNIK


Šaban Kulovac : ŽEPA 1992 – 1995, Istinu ne smijemo zaboraviti


Lilić Mehmedalija Sulejman, prof: GOĐENJE – juče, danas, sutra


U ovakvim tragedijama, poseban problem je raseljavanje ljudi. Da bi se sačuvalo sadašnje znanje o porijeklu bilo je neophodno napisati porodična stabla.


Profesor Lilić Mehmedalija Sulejman je u svojo knjizi napisao porodična stabla 17 familija koje su živjele u Gođenjima do 1992. godine. Takođe je napisao porodična stabla Bičića i Ćerimovića iz Stoborana. Djelimično je napisao i porodična stabla Čardakovića i Šošića iz Stoborana. Ova porodična stabla su pisana samo po muškoj liniji.


Prof. Dr. Ahmo Čolić je uspio sastaviti porodično stablo Čolića sa Laza i po muškoj i po ženskoj liniji. To je štampano kao knjiga.


Profesor Nazif Zimić je sastavio porodična stabla Zimića po muškoj i ženskoj liniji.


Profesor Irfan Lilić je svjestan značaja porodičnih stabala, pa je sve do sada urađeno objedinio u poseban program i postavio na internet.


Profesor Irfan je iskoristio internet da pruži priliku svakom ko je zainteresovan za ovu problematiku da se uključi i da svoj doprinos u kompletiranju porodičnih stabala našeg kraja. Program pruža mnogobrojne mogućnosti unošenja podataka, slika, videozapisa i drugih važnih dokumenata.


PRISTUP PORODIČNIM STABLIMA IMAJU SAMO ONI KOJI SE NALAZE NA STABLU I KOJI BUDU POZVANI OD STRANE AKTIVNIH ČLANOVA.


To znači da ostali koji nisu vezani za to stablo ne mogu ga vidjeti, čime je zaštićena privatnost.


Do danas (12.6.2009) je u mrežu porodica uneseno oko 3200 pojedinaca, od najstarijih poznatih djedova do današnje djece, tako da bih zamolio sve koji su porijeklom iz navedenih porodica, ili koji su po ženskoj liniji ili tazbini vezani da se jave na mail:


mehmedalija.sul@gmail.comda bi im se mogle poslati pozivnice i da potvrde svoju vezu sa porodičnim stablom, i da se eventualno uključe u mrežu sa postavljanjem svojih slika i tekstova o sebe, ocu majci, kao i podacima koji su izostavljeni u stablima, da bi se tako ojačala rodbinska veza naših ljudi razasutih po svijetu.Kao prilog postavljamo ograničeno stablo Mehmedalije Lilića da bi se steklo uvid kako to izgleda

http://www.geni.com/share?t=6000000003892843921Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Porodična stabla našeg kraja
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: POCETNA STRANICA :: ARHIVA-
Idi na: