PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Tri dana sjećanja, radosti i nade

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj postova : 355
Registration date : 2008-05-28

KomentarNaslov komentara: Tri dana sjećanja, radosti i nade   Sun Aug 09, 2009 10:17 pm

Tri dana sjećanja, radosti i nade

Objavljeno 04 August 2009 by Djecak Islamski
Dugo najavljivan i iščekivan trodnevni program obilježavanja prve godišnjice obnove i otvorenja Podžepske džamije uspješno je realiziran 17., 18., i 19., jula, te ocijenjen kao stvarni reprezent Medžlisa IZ-e Žepa i aktivnosti podžepskog džemata. Trodnevnog podžepskog druženja ne bi se postidjeli veći i organiziraniji medžlisi i džemati, koji funkcioniraju u mnogo boljim i povoljnijim uslovima nego je to ambijent povratničke svakodnevnice u Podžeplju i okolini. Brojne poteškoće organizacijske prirode, skromni resursi, nedostatak materijalnih sredstava, poteškoće u operativnom smislu zbog manjka povratnika, udaljenost od komunikacijskih centara i sve druge prepreke, ostale su u sjeni zahtjevnog i sadržajnog trodnevnog vjerskog i kulturno-sportskog programa posvećenog obilježavanju prve godišnjice obnove i otvorenja Podžepske džamije, a u znaku oživljavanja uspomene na lik i djelo podžepskog imama šehida Mehmeda ef. Hajrića.

Ovaj program najnovija je potvrda da podžepski džemat živi, da podžepska džamija ostvaruje svoju svrhu i funkciju, okuplja Podžepce i prijatelje Podžeplja i čini središte svih društvenih aktivnosti, te tako direktno podstrekava povratak i opstanak Podžepaca u Podžeplju.

I prije nego je realiziran, ovogodišnji trodnevni program Podžepaca polučio je uspjeh. Radi se o tome da se oko ove inicijative okupilo desetak mladih, obrazovanih, uspješnih Podžepaca, motiviranih namjerom da daju doprinos aktivnostima svog džemata i društvenog života u Podžeplju. Tako je predan rad ovogodišnjeg koordinacionog Odbora za obilježavanje prve godišnjice obnove i otvorenja Podžepske džamije, nagovještaj ujedinjenja nekolicine Podžepaca u ideji da koordinirano i trajno podržavaju aktivnosti podžepskog džemata i rade na afirmaciji društvenog života u svom kraju.

Članovi koordinacionog Odbora: Muhidin Subašić, Haris Subašić, Medžid Hodžić, Hazim Pirić, predvođeni predsjednikom Vahidinom Subašićem najzaslužniji su za organizaciju i realizaciju ovogodišnje manifestacije. Nemjerljiv doprinos ovom projektu dali su i Sunija Jusupović, Nusret Paraganlija, sekretar Medžlisa IZ-e Žepa i imam džemata u Gođenjima Elvedin ef. Selimović, ali i džematski odbor džemata Podžeplje. Također, zahvalnost za podršku u organizacijskom smislu podžepski džemat duguje Ifetu ef. Buljubašiću, Hasibu Gušiću i Raski Jusupović.

Njihov nesebičan doprinos najbolji je primjer za sve druge koji nerijetko nalaze različita opravdanja za izostanak svake vrste podrške, ignorišući tako napore da se prilike povratničkog života u Podžeplju i podžepskom džematu učine boljim i podnošljivijim. U nedostatku materijalnih sredstava za organizaciju spomenutog programa, pojedini članovi koordinacionog Odbora samoinicijativno su vlastitim sredstvima finansirali pojedine programske sadržaje, ali i prikupljali dobrovoljne priloge uporno tragajući za izvorima prihoda kojima bi se pokrili osnovni troškovi organizacije.

Izostala podrška?

Indikativno je, pomalo i sramotno priznati da na račun MIZ-e Žepa, za potrebe džemata Podžeplje, a u svrhu organizacije ovog programa, nije pristigla niti jedna uplata od strane Podžepaca u BiH i dijaspori, iako su ove aktivnosti najavljivane tokom hutbe, blagovremeno promovirane na svim našim internet-portalima, te objavljivane u drugim sredstvima informisanja. Poznato je da džematski odbor u Podžeplju, suočen s enormnim padom priliva sredstava i iscrpljen višemjesečnim naporima na obnovi vakufskog stana uz džamiju, nije u stanju već neko vrijeme finansirati ni osnovne vjerske aktivnosti, a kamoli stati iza finansiranja ovako obimnog i zahtjevnog projekta, podrška Podžepaca bila je i više nego očekivana. Međutim, kod nas duboko ukorijenjena navika da svaki iskorak i novitet prvobitno omalovažavamo i ignorišemo, te teret, vrlo često nepodnošljivih uvjeta rada i djelovanja, prebacujemo na uzak i uvijek isti krug entuzijasta i aktivista, obilježila je donekle i ovaj projekat. Vjerujući da ćemo se i ovaj put, kako to obično i biva, nakon što se uvjerimo u opravdanost i potrebu toga što ignorišemo i osporavamo, zainteresirati i dati značajan kolektivni doprinos. S tim uvjerenjem Džematski odbor u Podžeplju i koordinacioni Odbor za obilježavanje godišnjice obnove i otvorenja Podžepske džamije, neće se pokolebati ni posustati, već će naprotiv u narednom periodu dodatno intenzivirati raznovrsne aktivnosti.

Tim povodom ovih dana biće upriličen sastanak koordinacionog Odbora u svrhu detaljne analize posljednjih aktivnosti, uočavanja i otklanjanja propusta, te izradi plana aktivnosti za obilježavanje iduće godišnjice. Odbor će, u nastavku također, organizirati još jednu u nizu kampanja učlanjivanja i plaćanja članarine za potrebe funkcionisanja podžepskog džemata, ali i predstaviti najnoviji projekat pod nazivom ‘‘Trideset podžepskih iftara”, kojim će se nagovijestiti brojne i raznovrsne aktivnosti podžepskog džemata u danima predstojećeg mubarek mjeseca Ramazana, a o čemu će uskoro biti objavljen i detaljniji prilog.

O trodnevnom podžepskom druženju te prilikama u kojima radi i funkcioniše podžepski džemat kroz svoje priloge izvještavali su: Radio IZ-e BIR, Islamske informativne novine ”Preporod”, Dnevni Avaz, RTV Vogošća, TV Zehra - program koji se emituje na 9 bh. lokalnih TV stanica.

Detaljni informativni prilozi sa sva tri dana programa, uz obimne fotogalerije biće, objavljeni u nastavku.

P.S.:

Iako će prilozi s trodnevne manifestacije u Podžeplju biti objavljeni uz znatno zakašnjenje, uredništvo portala ne osjeća potrebu za bilo kakvom isprikom ili izvinjenjem. U proteklih 17 mjeseci kako je aktivan ovaj portal, uz desetine priloga, fotogalerija i video materijala, te do sada ukupno 46 454 (šetrdeset šest hiljada četiristo pedeset četiri) posjete i dnevnim prosjekom od oko 50 posjeta, uredništvu stranice poslan je jedan prilog iz Denvera, USA, autora Mehmeda Hodžića. Na ime troškova održavanja portala, što uključuje cijenu zakupa servera, i ažuriranja portala što nerijetko iziskuje i stručnu pomoć, do sada nije uplaćan ni simboličan prilog.

Stoga je nedosljednost u blagovremenosti ažuriranja informativnih priloga, ustvari poziv svima nama da damo kvalitetniji doprinos projektu podžepskog web-portala, te da pojedinačnim angažmanom učestvujemo u kreiranju njegovih sadržaja.

Ismet Bećar
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://purtici.myrealboard.com/portal.htm
 
Tri dana sjećanja, radosti i nade
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: POCETNA STRANICA :: ARHIVA-
Idi na: