PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TraiTrai  Lista lanovaLista lanova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Ljepota Klekovačkih stijena

Go down 
AutorPoruka
sulejmanBroj postova : 81
Registration date : 2008-07-27

KomentarNaslov komentara: Ljepota Klekovačkih stijena   Mon Apr 05, 2010 11:24 pm

Svaka naša planina je lijepa na svoj način. Klekovača ima stijene posebne ljepote, koje svakog oduševljavaju.


Do Klekovače se lahko stiže iz Bosanskog Petrovca ili Drvara. Okružena je lijepim planinama, pa sa njima čini cjelinu koje se često naziva PLUĆA EVROPE


[center]


[color=blue]
[size=18]Do podnožja Klekovače došli smo automobilima.Neki od današnjih pješaka su i ranije bili na Klekovači. Nama, koji nismo bili, pričali su o neobičnoj ljepoti klekovačkih stijena. Krenuli smo makadamskim putem ka vrhu Klekovače.


Iako je Klekovača izuzetno lijepa planina, radoznalost nas je vukla, pa smo dobro napredovali. Penjali smo smo se u visinu, pogled na okolinu se širio i bivao je sve ljepši.


Poslije, otprilike sat pješačenja stigli smo pod vrh Klekovače i skrenuli smo sa makadamskog puta prema stijenama koje su nam nestvarno izgledale.


Pješačka staza je teška. Nismo se na to obazirali. Čarobna ljepota stijena je izvlačila iz nas posebnu snagu. Golema je želja da se približimo ovoj čudnoj ljepoti.
Kao da smo došli u neki čudesni svijet. Kolone je nestalo. Svako je našao ponešto za svoju dušu, za uživanje. Stajali smo i gledali ogromne stijene koje su se dizale iznad nas.


Teško je bilo povjerovati da nešto ovako veličanstveno i grandiozno postoji. Zastajali smo. Gledali sa nevjericom i bez daha.


Oni koji su ranije ovdje bili, sa nestrpljenjem su nam objašnjavali sve detalje. Govorili su nam šta nas još čeka da vidimo. Nismo ih slušali. Plašili smo se da se ne izgubi ova ljepota.


Išli smo opijeni ljepotom i željom da vidimo što više. Brzo su se smjenjivali susreti sa sve ljepšim i ljepšim okruženjem.


Na ovoj zaravni sam stao i sa nevjericom gledao ono što me okružuje.


Sporo smo se kretali. Isli smo u malim grupicama ili sami. Željeli smo stati pored svake ogromne stijene. Osmotriti je. Tražiti sličnost ili razliku sa onim stjenama koje smo već vidjeli i divili im se. Tražili smo neki red, neki logički slijed.


Slijedila su nova iznenađenja, nova oduševljenja. Ovdje mi se učinilo da sam ušao u neki ogromni amfiteatar. Dok sam izgubljeno gledao okolo, neko je povikao:

- Hajde, profesore, pričaj. Objasni nam ovo. Ovo baš dobro nerazumijemo.
Poslije doživljenih iznenađenja i oduševljenja, kod svih se osjetila potreba da sjedne u hladovinu. Da se presberu utisci. Da se prikupi snaga za nova iznenađenja i nova ushićenja.


Slijedila su nova iznenađenja. Poslije livada, koje su nam izgledale kao pokošene, nailazimo na ogromnu travu i mračne šume.


Izlazeći iz jednog šumarka ugledao sam svoje drugare visoko pod stijenama. Neko mi reče da sada slijedi ono najteže.


Kada sam se počeo penjati uz strmu liticu, primijetio sam da nisam posljednji u koloni. Ima ih još koji su pristizali iz debele šumske hladovine.Zaboravii smo na umor. Kao omađijani smo gledali ono što nas okružuje. Dok sam posmatrao jednu gradioznu kamenu gromadu iznad sebe, oni koji su bili ispred mene sa oduševljenjem su mi rekli da smo blizu vrha Male Klekovače, što je i cilj današnjeg pješačenja.


Sporo se hodalo. Stigao sam grupu koja je bila daleko ispred mene na početku ove duge uzbrdice. Hrabrili su me. Govorili mi da pogledam neku novu stijenu, neku novu gromadu koja je njih posebno oduševila.


Nastavili smo penjanje. Niko se nije žalio na umor. Niko se nije nikuda žurio. Kao da smo se plašili da će nestati ove ljepote i našeg oduševljenja.


Osjetio sam da sam pri vrhu uspona. Pažljivo i bez daha sam gledao oko sebe.


Ugledao sam ispred sebe ravninu, vrh Male Klekovače. Osvrnuo sam se i dugo uživao u orgomnoj kamenoj gromadi, posljednjoj u nizu koje sam prošao.


Sjetili smo se da smo i gladni.
Proveli smo dosta vremena na ovom prekrasnom mjestu. Dobro smo se okrijepili i uživali u toplom avgustovskom danu. Niko nije tražio hladovinu, jer je pirkanje planinskog povjetarca bilo dovoljno za osvježenje.


Vratili smo se istim putem.
Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Ljepota Klekovačkih stijena
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne moete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: POCETNA STRANICA :: ARHIVA-
Idi na: