PURTICI

Z E P A
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Zimić Suljo i Hanka

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
AutorPoruka
sulejmanBroj postova : 81
Registration date : 2008-07-27

KomentarNaslov komentara: Zimić Suljo i Hanka   Mon Dec 06, 2010 11:45 am

Čudo se desilo: Suljo se potpuno oporavio nakon teškog ranjavanja.
Mnogobrojne su posljedice ratnih stradanja. Dugotrajno beznađe i frustracije su idealna prilika da dođe do nerazumnih i nekontrolisanih postupaka mnogih naših ljudi. Tako je bilo i ovdje. Neshvatljiva dugotrajna svađa i frustracije je imala za posljedicu sukob komšija pri čemu je Suljo teško ranjen. Niko tada nije mislio da će živ stići do ljekara, pa i ako stigne da će se uspjeti spasiti. Čudo se ipak desilo: stigao je Suljo živ do ljekara, ležao je u bolnici i napokon je otpušten kući.
Posjetio sam tada Sulju. Mali su bili izgledi da će se oporaviti. Nisam ga tada fotografisao, plašio sam se da to može psihički na njega djelovati. Ipak sam razgovarao tada sa Suljinom suprugom Hankom. O tome sam i pisao na purtićkoj stranici.Donio sam jesenas Hanki fotografije koje sam tom prilikom napravio. Dok smo gledali fotografije, razgovor o tom periodu i o tom nemilom događaju se nametnuo sam od sebe. Teški su to i mučni razgovori.
Iskreno sam se obradovao kada sam vidio da je Suljo dobro i da se posljedice ranjavanja ne primijećuju. Osjetio je Suljo kod mene nevjericu i bojazan. Predložio mi je da pođem sa njim. Došli smo do sijena koja su bila blizu kuće. Rekao mi je:

- Evo, pogledaj, šta sam sijena nakosio, pokupio i složio.
Dobar je to i ubjedljiv argument i dokaz. Kod mene su nestale sve dileme i nepovjerenje.

Nisam mogao sakriti svoju radost. Primijetilili su to i Hanka i Suljo, pa su me pozvali da pogledam malo detaljnije šta rade, čime se bave.
Nestvarno i lijepo je bilo uređeno njihovo imanje.

Štala i oko štale je bilo sve lijepo uređeno i besprekorno čisto. Sve je bilo na svom mjestu. Sve je iskorišteno na najbolji način.

Slijedila su iznenađenja jedno iza drugog. Hanka mi je detaljno objašnjavala, kako joj je Suljo napravio ćumez.
Kokoši kao da su osjetile da se o njima priča, pa su malo dalje kljucale travu i veselo se rakolile. Dugo sam ih posmtrao. Pravo je zadovoljstvo bilo gledati ih u potpuno čistoj sredini. Gledajući ih, otelo mi se, pa sam poluglasno rekao:

- Blago njima.
Tekao je spontani razgovor. Otvaraju se duše i srca. Nije Hanka dugo izdržala, a da ne počne pričati o unucima. Svi detalji boravka unuka su kod Hanke tako svježi tako lijepi. Nije propustila da detaljno opiše kako se unučadi igraju sa macom. I maca je, izgleda, svjesna toga pa se umiljvala i tražila da se njoj posveti malo pažnje, da se uvjerim koliko je i ona lijepa, zabavna, zadovoljna.

Uredila je Hanka sve oko kuće na svoj način. Svuda se vidjelo ono pravo starinsko shvatanje ljepote življenja. Sve je do perfekcije tabijatli, na strainski način uređeno. Shvatio sam potpuno Hanku dok mi je govorila luku. Koliko je samo ovdje ugrađeno ljubavi i ljepote.


Nisam mogao, ali nisam ni trebao kriti svoje oduševljenje sa onim što sam gledao. Poslije kratkog predaha i popijenog soka, krenuli smo spontano dalje. Sve ima svoju vrijednost, sve ima svoju priču. Pa i ova lijepo uređena voda, koju je Suljo doveo iz Lađenika. I ovdje je sve uređeno. Suh sapun, krpa za brisanje ruku poslije pranja i sve ostalo.
Pravo je zadovoljstvo bilo slušati Hanku i Sulju dok su mi pokazivali neke detalje iz onog što rade, gdje sebe ugrađuju, gdje nalaze zadovoljstvo. Kako je samo lijepa priča o ovoj mladoj jabuci. U pozadini je sjemenski kukuruz ispod strehe koljebe, do njega vijenac bijelog luka pa onda ...
Ohrabrila se Hanka. Počela je njena priča o tome kako nalazi zadovoljstvo i sreću u uzgajanju cvijeća. Suljo je zaćutao, iznenadio se i on sa koliko ushićenja priča Hanka.
Vodila me Hanka od jednog do drugog cvijeća. Hankina priča me je potpuno zaokupirala, iskreno sam sa njom dijelio njeno ushićenje.
Ubjedljiva je bila Hanka dok mi je pričala da se preko cvijeća ljepota nastavlja, da se prirodno obnavlja. Objašnjavala mi je Hanka kako se raduje što je sjeme za cvijeće dobro i kako ga polahko prikuplja za novo proljeće, za nove radosti.
Svaki cvijet je pratila Hanka, od pupoljka, do raskošne ljepote. Suljo se neprimijetno udaljio, Hanka je nastavila svoje kazivanje. Uživao sam dok sam slušao iskonsko zadovoljstvo koje može samo priroda i rodna gruda darivati.

Kao da se Hanka umorila, kao da je željela malo nekih osjećanja ostaviti samo za sebe, da sama u tome uživa. Možda se i plašila da je dovoljno ne razumijem. Krenuli smo prema njivi u kojoj je gordo na osami stajao suncokret. O tome šta su imali ove godine u ovoj njivi, priču je nastavio Suljo. Ponekad je zastajkivao u kazivanju, a onda je detalje pričala Hanka, ona to bolje zna ispričati.
Neiscrpan izvor radosti i sreće je Sulji njegova očevina. Sve ima svoju neprocjenljivu vrijedost. Zna Suljo sve detalje oko ove jabuke. Slušao je on to od svog oca, njegov otac od svog oca i tako redom u daleku prošlost. Ljubomorno to sve čuva Suljo. Zna on da bi bez ove jabuke bio bez dijela iskoske sreće.

Svjestan je Suljo da sve ima svoj vijek, pa i ova stara šljiva. Želi joj Suljo prudužiti vijek. Potkresao je, nada se da će iz stabla krenuti nove mladice, nove grane, novi stubovi zadovoljstva.
Utihnula je polahko priča. Ustvari, nije više trebalo ni pričati. U našim srcima se ovog puta sakupilo dosta snage, dosta ljepote u kojoj ćemo uživati. Biće dovoljno da se odagnaju zle misli do novog susreta, do novih radosti, do novih razgovora.

Kada sam izašao iz Suljine avlije. Stao sam. Pogled mi je odlutao na raskošni suncokret. Nisam vidio Sulju i Hanku, pa sam se ohrabrio i dugo za svoju dušu, za svoje srce bez daha gledao ovu nestvarnu ljepotu.
Krenuo sam niz Purtiće. Želio sam da idem što sporije, da mi se sakupljena radost što jače veže za dušu. Iz tih neobičnih misli iz tog čarbnog stanja vrati me glas:

- Pa, gdje si ti, Sulejmane?!

Ugledao sam Ahmeda Zimića kako sjedi sa suprugom i gostima.

Na vrh Go down
Vidi profil korisnika
 
Zimić Suljo i Hanka
Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
PURTICI :: POCETNA STRANICA :: ARHIVA-
Idi na: